Arbetsmiljö
”Vi behöver lära oss mer av dödsolyckorna”
Fler arbetsmiljöinspektörer, inspektörer med branschkunskap, strängare straff, och ökad bemanning i äldreomsorgen var några av förslagen under LO:s hearing. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill se grundliga utredningar av varför arbetsplatsolyckor har skett.
I dag, tisdag, hade LO bjudit in till möte om ohälsan och det ökande antalet dödsolyckor på jobbet.
Året 2019 har börjat mörkt med ovanligt många dödsolyckor på arbetsplatser. 18 dödsolyckor hittills i år är det största antalet på över tio år under samma period, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. I fjol dog 58 arbetstagare.
LO höll därför en hearing med syftet att diskutera varför olyckorna skett och vad som kan göras för att stoppa utvecklingen.
– Vi ser ett tydligt trendbrott. Det är riktigt förskräckligt, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, när han hälsade välkomna till seminariet på LO-borgen i centrala Stockholm.
Karl-Petter Thorwaldsson konstaterade direkt att det är svårt att säga vad det ökande antalet dödsolyckor beror på, att vissa branscher drabbas mer än andra, att utländska arbetstagare löper större risk och att det från politiskt håll satsats mindre resurser på arbetsmiljön vilket lett till färre inspektioner från Arbetsmiljöverket. Han konstaterade också att mer kan göras när någon är ny på jobbet.
– Vi har kanske varit lite för dåliga på att lära ut vad som gäller. Vi skulle behöva ha bättre introduktionskurser.
Två skyddsombud var på plats för att ge en bild av det dagliga arbetet. Karl Paine, skyddsombud på Byggnads efterlyste fler arbetsmiljöinspektörer och önskade att arbetsgivaren såg honom som en resurs och inte som en börda.
- Jag undrar också hur förändringarna i las kommer att påverka arbetsmiljön, sa Karl Paine.
Elisabeth Antfolk, undersköterska och skyddsombud på Kommunal höll med om att otrygga anställningar spelar stor roll för om någon vågar ha synpunkter på arbetsmiljön eller inte. Hon konstaterade att problemen inom äldreomsorgen inte ser ut som i byggbranschen.
– Vi dör långsamt både kroppsligen och själsligen. Det är en stor obalans mellan krav och resurser, sa hon.
Elisabeth Antfolk efterlyste mer personal, utbildning och mindre krav på dokumentation i äldreomsorgen och i hemtjänsten.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson var också på plats under en del av hearingen. Hon påpekade att arbetsmiljölagen är tydlig - det är arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön. Men verkligheten är komplex och Ylva Johansson lyfte tanken på någon form av rådighetsansvar där ansvaret skulle ligga hos någon med ansvar på arbetsplatsen.
– Det här är en intressant tanke som har bäring även på exempelvis egenanställningsföretagen, sa Ylva Johansson.
Hon önskade också att dödsolyckorna skulle utredas mer för att kunna ge lärdomar och leda till ett bättre förebyggande arbete.
– Vi behöver lära oss mer av de dödsolyckor som sker.
Ylva Johansson vill också se ett ”säkerhetstänk” och nämnde att det kan gå att lära av branscher som arbetar med oljeplattformar och flygsäkerhet.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges Byggindustrier påpekade att även tillbudsrapporteringen skulle kunna användas i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
Peter Munck af Rosenschöld, vd på Sveriges Företagshälsor påminde om att det är den högsta ledningen som ger förutsättningarna för arbetsmiljöarbetet. Han ansåg därför att ansvaret skulle ligga just där.
– Det skulle finnas en obligatorisk revision av arbetsmiljön precis som det finns krav på den ekonomiska sidan i ett företag.
Förslaget gladde LO:s Karl-Petter Thorwaldsson.
– Det var ett intressant förslag. Det har jag aldrig hört.