Arbetsmiljö

Facket: Ge lärare förtur i vaccinationskö

Lärare har många gånger svårt att upprätthålla social distans i klassrummen. Arkivbild från mellanstadieskola i Limhamn. Foto: Alexander Olivera/TT

Lärarnas riksförbund föreslår att lärare bör ges förtur till vaccination mot covid-19, då många har svårt att hålla avstånd på sin arbetsplats. – Sverige har valt att hålla skolan grundskolan öppen som vanligt under pandemin, då tycker jag att det är viktigt att titta på hur man kan skydda lärarna, säger ordförande Åsa Fahlén.

Publicerad

Åsa Fahlén påpekar att förslaget inte är unikt i sitt slag.

– Nu när ett vaccin närmar sig behöver man ta en diskussion om det här. Länder som Belgien, Tyskland och Ryssland har redan gått ut med förslag om att lärare bör ges förtur, fortsätter hon.

Utbredd läraroro

Åsa Fahlén berättar att det finns en utbredd oro bland lärare som anser att det är svårt att skydda sig från smitta på arbetet.

– I ett klassrum kan det många gånger vara svårt, särskilt när elevgrupperna är stora och eleverna har särskilda behov.

TT: Barn tycks inte sprida smittan i lika hög utsträckning – talar inte det mot att lärare skulle vara särskilt utsatta?

– När man tittat på smittspridning bland lärare hittills har man tittat på grundskolelärare som en grupp, delar man upp det i de olika stadierna ser bilden ut att bli en annan. Till exempel finns det en studie gjord av forskare vid Uppsala universitet som visar att högstadielärare är överrepresenterade. Men oavsett det är det svårt med social distans i skolan och därför bör lärare prioriteras.

Minimera kunskapstapp

Lärarnas riksförbund efterlyser nu närmare studier av hur smittspridningen ser ut i olika delar av grundskolan. Förbundet argumenterar för att man sedan bör prioritera vaccination inom de olika lärargrupperna utifrån resultatet.

– Vaccination kan bli ett nödvändigt komplement i de fall där det verkar förekomma smittspridning och där det inte går att hålla den sociala distansen.

Och det handlar inte bara om lärarnas hälsa – på sikt kan detta påverka hela samhället, anser Åsa Fahlén.

– Det handlar om att minimera det kunskapstapp som vi vet kommer att bli en följd av pandemin. Blir flera lärare och elever sjuka för att det finns en smittspridning i skolan så blir tappet större och det vill vi nog alla undvika, säger hon.

Ida Vanhainen/TT

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev