Arbetsmiljö
Utomhusjobb saknar regler för solskydd
UV-STRÅLNING. Utomhusarbetare har ökad risk för hudcancer. Men det saknas regler för hur de ska skydda sig. – En arbetsmiljöfråga som skyddsombuden borde kunna driva, säger Britta Hedefalk, sakkunnig på Cancerfonden.
Många yrkesgrupper riskerar att exponeras för alltför mycket uv-strålning under arbetstiden. En undersökning som samarbetsorganet Euromelanoma genomförde i Sverige i våras visar att barnskötare är en av de mest utsatta grupperna.
Resultatet får fackförbundet Kommunal att reagera.
– Det här är ny information för oss. Vi kommer nu att se på vilket sätt vi bäst kan informera våra medlemmar om riskerna och hur de ska skydda sig. Det är också en fråga vi kommer att ta upp med arbetsgivarna, säger Helene Grönstedt, ombudsman på Kommunal.
Hon har själv lång erfarenhet av att arbeta med barn.
– Diskussionen att skydda barnen från för mycket sol har förts i flera år. Men hur personalen utsätts och hur den ska kunna skydda sig har inte tagits upp, säger Helene Grönstedt.
Regeringen har fastställt att individens exponering för skadlig strålning i arbetslivet och i övriga miljön ska begränsas så långt det är rimligt möjligt. Det står i preciseringarna av miljömålen. Men varken arbetsgivare eller facket har lyft frågan.
Inte heller myndigheterna är på banan. Visserligen har Strålskyddsmyndigheten ett uppdrag att ta fram regler för hur man ska minska uv-exponeringen för barn i förskolan och skolan. Men några åtgärder för personal på förskolor och skolor finns inte planerade.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns en kommentar om solstrålning. Men den gäller enbart artificiell optisk strålning och inte exponering för solstrålning.
Skyddsåtgärder vid utomhusarbete finns med i de generella kraven i arbetsmiljölagen. Dock saknas tydliga regler för uv-strålning.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, uppger att man från centralt håll inte har utfärdat några anvisningar eller regler.
– Problemet är nog att många inte ser det som farligt att vara i solen när man inte solar. Men det är den totala solexponeringen som betyder något och det är en arbetsmiljöfråga. Som jag ser det är det något som skyddsombuden borde kunna driva, säger Britta Hedefalk, sakkunnig på Cancerfonden.
Nästan alla fall av malignt melanom kan härledas till intensiv solexponering. Hudcancern uppstår ofta på kroppsdelar som utsätts för mycket sol (både uva- och uvb-strålar) som ansikte, hals, rygg, armar och ben.
– Skandinaver har generellt känslig hud. Med upprepad solexponering under många år ökar risken för att utveckla hudcancer. Därför är det viktigt att alltid skydda sig när solen är som starkast, oavsett om du är hemma eller på jobbet, säger Ada Girnita, överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset Solna.