Arbetsmiljö
Forskarfynd inger hopp för bullerskadade
En ny upptäckt av hur hörseln fungerar kan innebära nya behandlingsmetoder för bullerskadade.
Genom att studera små marsvinsöron i ett specialkonstruerat mikroskop har forskare vid Karolinska institutet upptäckt att sinneshåren i öronen kan ändra längd. Tidigare har det enbart varit känt att de små håren på sinnescellerna rör sig i sidled för att omvandla ljudvågor till elektriska impulser i hörselnerven, så att vi uppfattar ljud.
När den elektriska spänningen sjunker, ökar förmågan att ändra längd. Då blir håren alldeles mjuka, vilket får örat att fungera sämre. Det är tidigare känt att den elektriska spänningen är låg i samband med bullerskador liksom i många fall av åldersrelaterad hörselnedsättning.
- Kanske kan man i framtiden också utnyttja detta för att utveckla en ny behandling vid hörselnedsättning. Om vi med ett läkemedel kan återställa hårens normala styvhet skulle örat kunna fungera bättre. Men detta ligger långt fram i tiden om det ens är möjligt, säger Anders Fridberger, docent och läkare vid Centrum för hörsel- och kommunikationsforskning på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.
Först ska forskarlaget ta reda på exakt vilken mekanism som styr sinneshårens styvhet.
Det går inte att undersöka hårens rörelser hos människor, eftersom sinnescellerna sitter djupt inne i tjockt ben. Men hos marsvin och ökenråttor är innerörat omgivet av ett tunt ben. Forskarna har kunnat iaktta sinneshårens ljudutlösta rörelser i ett specialmikroskop som har utvecklats vid Karolinska institutet.
Upptäckten har presenterats i den vetenskapliga nättidskriften Nature Communications. I arbetet har även forskare vid Baylor College of Medicine i Huston i USA deltagit.