Arbetsmiljö

Byggnadsarbetare utsatta för asbest

Ett 15-tal arbetare skickades på undersökning och lungröntgen efter misstankar om att de kan ha utsatts för asbest på en arbetsplats i Karlskoga. Byggherren nekade felaktigt till att det fanns asbest i badrummen, skriver Byggnadsarbetaren.

Publicerad

Inledningsvis försäkrade byggherren, Karlskogahem, att det inte fanns någon asbest i lokalerna. Men efter att arbetare slagit larm om misstänkt asbest i en matta togs det prover som visade på fynd i flera badrum.

-Det är helt fel att man först i efterhand, när vi börjat riva, fått veta att det fanns asbest. Byggherren som beställde jobbet är ju skyldig att göra en inventering innan bygget startar. Nu har ju folk blivit utsatta helt i onödan, säger Tobias Holmberg, skyddsombud på totalentreprenören NA Bygg, till Byggnadsarbetaren.

Anders Zetterblad, fastighetschef Karlskogahem AB, bekräftar att någon inventering av farligt material inte gjorts:

-Vi gjorde det inte i anslutning till det här projektet. Utgångsläget var att vi gjort det tidigare när det funnits kakel och kakelfix, för där vet vi att det kan finnas asbest. Här var det ju plastmattor i golv och på väggar, inget kakel, säger han till tidningen.

Fakta: Asbest farligast vid rivning

Användningen av mineralfibern för isolering och brandskydd började för mer än 100 år sedan. När man efter många års användning började se negativa hälsoeffekter förbjöds materialet i omkring 50 länder, däribland Sverige.

Isoleringsmaterialet visade sig var boven till dödliga sjukdomar som mesoteliom.

Asbest är ett isoleringsmaterial som inte brinner och har flera andra värdefulla egenskaper. Asbest är ett samlingsnamn för naturligt förekommande mineraler. Det finns vit, brun och blå.

Asbest blir farligt först när man river, borrar, kapar, slipar eller bearbetar materialet. Då frigörs fibrerna.

Läs Arbetsmiljöverkets föreskrift: Asbest, AFS 2006:1