Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket: Sänkt gränsvärde en möjlighet

– Självklart får vi undersöka möjligheterna att sänka gränsvärdet för asbest. Det säger Jens Åhman, enhetschef på Arbetsmiljöverket, som dock ser problem med att mäta låga värden och tror mer på att se till att de befintliga reglerna följs.

Publicerad

(Uppdaterad) Jens Åhman noterade Arbetarskydds avslöjande om att fem gånger fler dör i lungcancer på grund av asbest än som tidigare varit känt. Det är ny forskning från Internationella arbetsmiljökommissionen som visar att 1 100 människor dog 2016 i asbestrelaterad cancer som orsakats av arbetet.

– Vi tar med den här forskningen i vårt arbete framöver. Men vi får också värdera den mot andra studier.

I Sverige har man hittills utgått från att det går ett lungcancerfall på ett mesoteliomfall men enligt den nya beräkningen handlar det om fem gånger fler. 

– Vi förstod att det var fler än ett på ett. Men det här är nya uppgifter som vi får ta till oss och jämföra med svensk forskning.

Jens Åhman betonar dock att förbudet mot asbest som Sverige införde i mitten av 70-talet i det närmaste utrotat asbestrelaterad cancer på unga människor. Det är människor långt upp i åldern som drabbas.

Så vi behöver inte göra något annorlunda än i dag?

– Asbest är ju redan förbjudet. Och det är bäst att avlägsna det som finns kvar bit för bit och inte på en gång. Man bör inte riva upp all befintlig asbest samtidigt.

Hur ser du på att sänka gränsvärdet med hundra gånger som Internationella arbetsmiljökommissionen föreslår?

– Självklart får vi undersöka möjligheterna att sänka gränsvärdet. Just nu fokuserar vi våra  resurser på att se till att dagens regler följs.

Som av en händelse inledde Arbetsmiljöverket i mars ett projekt där man ska inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser i hela landet fram till nästa sommar. Olika riskområden, som kan leda till arbetssjukdomar inom bygg och anläggningsverksamhet, inspekteras för att lyfta riskerna med bland annat asbest- och kvartsdamm.

– Uppgifterna i Arbetarskydd stärker vår planering och uppmärksamheten är bara ett plus i kanten för vårt projekt, säger projektledaren Lena Lindskog, på Arbetsmiljöverket.