Arbetsmiljö

Läkare för dåliga på yrkessjukdomar

Sjukdomar som kan kopplas till arbetsuppgifter. (Klicka för större bild)

Var femte astmafall har med jobbet att göra. Men det upptäcks sällan. Forskare i Lund slår återigen larm. Läkare är för dåliga på att koppla sjukdomar till patienters jobb, enligt lungspecialisten Jörn Nielsen.

Publicerad

Patienten kan vakna på natten och ha svårt att andas efter att ha varit i kontakt med kemiska ämnen under arbetsdagen. Frisörer är en yrkesgrupp som är hårt drabbad. Ofta börjar det med nästäppa och irriterade ögon för att så småningom övergå i allvarligare besvär från de nedre luftvägarna. Jörn Nielsen, överläkare vid Arbets- och miljömedicin i Lund, har sett exempel på arbetsplatser där 25 procent av personalen har blivit allergiska mot kemiska ämnen och ännu fler utvecklat symptom från luftvägarna. I klinikens nyhetsblad Bulletinen skriver han om sjukvårdens bristande kunskaper. Här understryks också att det finns ett akut behov av forskning på området. Kontrollen av kemiska ämnen är otillräcklig. Cirka 22 procent av all snuva och nästäppa är enligt Jörn Nielsen arbetsrelaterad.

Under 2000-talet har 41 astmautlösande kemiska ämnen fogats till de hundra som redan är kända, skriver lungspecialisten. Jörn Nielsen är också orolig för de personer som börjat jobba med nanopartiklar långt innan forskningen vet vad en exponering innebär för hälsan.

KOL är en annan arbetssjukdom. Enligt uppskattningar kan så mycket som 20 procent av all KOL vara jobbrelaterad. Andas man in mögel eller protein från fåglars avföring kan man få feberfrossa. Även metallrök kan ge de influensaliknande symptomen. Vid upprepade anfall finns risk för den allvarliga lungsjukdomen allergisk alveolit, skriver Jörn Nielsen i Bulletinen. Om inte sjukvården känner till att partiklar och kemikalier kan ge sjukdomar i lungor och luftvägar är det svårt att ge råd till patienter och arbetsgivare om hur de ska göra riskbedömningar för att undvika fortsatt exponering för hälsofarliga ämnen.