Arbetsmiljö
300 säkerhetsbrister efter myndigheternas insats
INSPEKTION. Överlastade fordon, dåligt säkrad last och fem potentiella offer för människoexploatering. Det är några av resultaten av en myndighetsgemensam insats i transport och logistikbranschen.
Drygt hundra företag fick oanmälda besök när en myndighetsgemensam insats mot främst transport och logististikbranschen genomfördes under två veckor. Stora säkerhetsbrister hittades. Runt 280 fordon kontrollerades under den nationella insatsen där Arbetsmiljöverket och sju andra myndigheter samverkade för att motverka arbetslivskriminalitet. Myndigheterna som medverkar är förutom verket, Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.
Insatsen, som pågick under två veckor, riktade in sig mot branscher där myndigheterna vet att det finns problem och företag som bryter mot lagar och regler. Förutom inspektionerna inom transport och logistikbranschen, där exempelvis partihallar, lager och transportfordon undersöktes, fick även bilverkstäder påhälsning. Totalt hittades runt 300 säkerhetsbrister.
"Det är alltför vanligt med säkerhetsbrister kring truckar och pallställ. Det är allvarligt, eftersom vi vet att det sker många olyckor med truckar. Här måste säkerheten förbättras. Ingen ska behöva skadas eller dö av jobbet", säger Arne Alfredsson, chef vid avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket, i ett uttalande.
Andra brister som hittades var obesiktade lyftanordningar och dåligt säkrad last.
"Vi har tyvärr hittat förare som åker runt på våra vägar i överlastade fordon, med last som är dåligt säkrad. Ofta jobbar de under stress. Det är riskfyllt både för förarna och för andra som befinner sig i närheten av de här fordonen, faktiskt så farligt att det ytterst kan leda till döden", säger Arne Alfredsson.
Polisen fann fem misstänkta brottsoffer för människoexploatering och grep en misstänkt gärningsman. Dessutom gjordes ett 50-tal anmälningar som rörde ordning och säkerhet på vägarna.
Målet med de myndighetsgemensamma insatserna är att få stopp på fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Tillsammans har de sju myndigheterna hunnit göra drygt 5 200 gemensamma kontroller sedan 2018.