Tidningen

Hästnäringen i fokus för årets inspektioner

UNGAS ARBETSMILJÖ. Hästnäringen är en bransch med många unga och många brister i arbetsmiljöarbetet. I år kommer 800 arbetsplatser att få besök av Arbetsmiljöverket.

Publicerad

De senaste tio åren har Arbetsmiljöverket haft ett särskilt årligt projekt för att öka säkerheten för unga i praktik och på sommarjobb. Fokus har varit på lite olika branscher, och i år står hästnäringen på tur. En speciell bransch, där det ofta slarvas med det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Ibland vet arbetsgivaren inte ens om sina skyldigheter. Eller ens att den är arbetsgivare, säger Hans Jansson på Arbetsmiljöverket, som är projektledare för tillsynen.

Från april till december i år planerar verket att besöka 800 hästarbetsplatser som ridskolor, stuterier, trav- och galoppbanor och naturbruksgymnasier.

Förklaringen till att vissa arbetsgivare inte inser att de är just arbetsgivare är att det i hästsammanhang ofta förekommer att ungdomar arbetar mot att de får rida gratis eller får någon annan mindre ersättning.

– Och då är det ett anställningsförhållande, konstaterar Hans Jansson. Förutsättningen för detta är att du har bett om att en uppgift ska skötas och ger någon form av ersättning för den. Ersättningen kan vara gratisridning, en macka eller en T-shirt, den behöver inte alls vara i lön.

Här skadas flest unga

1. När en minderårig anställs ska arbetsgivaren göra riskbedömningar som tar särskild hänsyn till den minderåriges fysiska och psykiska mognad.

2. Ensamarbete ska som regel undvikas.

3. Det är viktigt att se till att den minderårige får en god introduktion, där det tydliggörs vilka arbetsuppgifterna är, hur de ska utföras, hur verktyg och maskiner fungerar, vilka arbetsmiljöregler som måste följas och vilka risker som finns.

4. En handledare ska utses.

5. Tänk efter om vissa arbetsuppgifter ska undantas för de unga! Det är helt förbjudet att låta minderåriga arbeta med riskfyllda arbetsuppgifter som hantering av asbest och bekämpningsmedel eller farliga maskiner. Vissa andra riskfyllda jobb, som tunga lyft i vården, är tillåtna under förutsättning att den unga personen först har genomgått en medicinsk kontroll.

• Se vidare AFS 2012:03 Om minderårigas arbetsmiljö – en vägledning till föreskrifterna, från Arbetsmiljöverket. Läs mer på arbetarskydd.se

 

Siffrorna visar hur många unga som skadats allvarligt på jobbet under sommaren i respektive bransch de senaste fem åren, 2010–2014.

 

Tillverkning: 190

Vård och omsorg, sociala tjänster: 143

Handel: reparation av motorfordon och motorcyklar: 108

Bygg­verksamhet: 83

Transport och magasinering: 71

Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster: 65

Hotell- och restaurang­verksamhet: 54

Offentlig förvaltning och försvar, obligatorisk social­försäkring: 37

Utbildning: 34

Kultur, nöje och fritid: 29

Fastighetsverksamhet: 22

Jordbruk, skogsbruk och fiske: 17

Annan serviceverksamhet: 17

Vattenförsörjning, avlopps­rening, avfallshantering och sanering: 15

Utvinning av mineral: 10

Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik: 8

Försörjning av el, gas, värme och kyla: 1