Arbetsmiljö

Rädsla och stress präglar visstidsanställning

Ann Ponton Klevestedt, enhetschef på Arbetsmiljöverket, presenterade rapporten Arbetsmiljön 2017. Foto: Karin Nilsson

En av fyra tidsbegränsat anställda är rädda för uppsägning. Det visar Arbetsmiljöverkets nya undersökning som för första gången har ställt frågor som rör visstidsanställda.

Publicerad

I dag presenterade Arbetsmiljöverket läget för arbetsmiljön på ett seminarium i Stockholm. Rapporten görs vartannat år och för första gången jämförs visstidsanställdas och fastanställdas svar på frågor om arbetsförhållanden.

Enligt Arbetsmiljöverket finns det stora skillnader mellan hur tidsbegränsat och fast anställda har det på jobbet. En av fyra tidsbegränsat anställda är rädda för uppsägning eller att tvingas korta sin arbetstid, jämfört med en av tio av de fast anställda. Sex av tio kan sällan eller aldrig bestämma när arbetsuppgifter ska göras, vilket kan leda till stressrelaterade sjukdomar. Motsvarande siffra för fastanställda är tre av tio.

– För de med tidsbegränsade anställningar var det inte heller lika tydligt vem som hade arbetsmiljöansvaret, påpekade Ann Ponton Klevestedt, enhetschef på Arbetsmiljöverket som presenterade rapporten.

Undersökningen visar också att sex av tio har för mycket att göra på jobbet. Närmare tre av fyra var nöjda med arbetet i stort och drygt sju av tio tyckte att de hade ett intressant och stimulerande arbete.

Fast anställda och tidsbegränsat anställda var lika nöjda med sitt arbete.

Gunnar Aronsson, professor vid Stockholms universitet, som var på plats för att kommentera rapporten påpekade att personer med tidsbegränsade anställningar kanske har större problem utanför jobbet.

– Det är kanske inte arbetsmiljön som är det största problemet för dem utan exempelvis att de inte får ta lån.

Prevents vd Maria Schönefeld, var också på seminariet för att kommentera. Hon tillade att det behövs fler studier om arbetsmiljön för personer med olika former av tidsbegränsade anställningar.

Arbetsmiljöverkets rapport visar också att tre av tio kvinnor, 16–29 år, säger att de upplevt sexuella trakasserier på jobbet jämfört med en av tio bland alla förvärvsarbetande kvinnor. Maria Schönefeld tror inte att den sammanlagda siffran är högre än tidigare, men möjligtvis att metoo -rörelsen har påverkat de unga.

– I spåren av metoo-rörelsen vågar också fler träda fram.

Det finns en koppling mellan att ha upplevt sexuella trakasserier och anställningsform. Bland tidsbegränsat anställda kvinnor var det dubbelt så vanligt att ha upplevt sexuella trakasserier på jobbet jämfört med bland fast anställda kvinnor.

Arbetsmiljöverkets rapport om hur det står till med arbetsmiljön kommer vart annat år. Det är Statistiska centralbyrån som ställt frågor kring arbetsförhållanden till 8 700 sysselsatta, varav 6 700 svarat på telefon. 3 700 av de som svarat på telefon svarade även på enkäter.

Här hittar du rapporten: Arbetsmiljön 2017