Debatt
Om elallergi: Varför denna tilltro till teknik?
KRÖNIKA. ”Jag skriver fortfarande på skrivmaskin och använder mobiltelefonen eller datorn så lite som möjligt.”
Just som jag satt mig för att skriva detta upptäcker jag en man på taket en bit bort. Han har huvan uppfälld och verkar skruva på en stor svart låda. Från mitt skrivbord ser jag ut över hustaken i Stockholm. Kanske är det ännu en basstation som nu installeras. När 5G övertar mobilkommunikationen kommer basstationerna sitta tätare, räckvidden blir kortare och mikrovågsstrålningen högre.
Detta är en krönika där skribenten står för åsikterna |
I Sverige är den tekniska utvecklingen närmast helig. Att 5G är bättre än 4G tar vi för givet. Samtidigt läser jag om en första studie publicerad i tidskriften Medicinsk Access som visar på hälsokonsekvenser för boende rakt under de nya 5G-stationerna. När 4G byttes mot 5G ökade strålningen i lägenheten med närmare 200 gånger. Forskarna kunde också påvisa välkända symtom för det så kallade mikrovågssyndromet hos de boende: sömnstörningar, trötthet, tinnitus, koncentrationsproblem, hudbesvär, hjärtklappning.
För egen del är många av dessa effekter välkända eftersom jag sedan 1994 brottats med elöverkänslighet. Jag skriver fortfarande på skrivmaskin och använder mobiltelefonen eller datorn så lite som möjligt. Jag har lärt mig känna igen tidiga tecken när kroppen säger ifrån efter för mycket strålning.
Jag är väl medveten om att många anställda på fasta jobb inte har den möjligheten. Och dessutom byggs samhället nu på ett sätt som gör det praktiskt taget omöjligt att på egen hand minimera exponeringen från mikrovågor. Under alla dessa år har jag alltid ställt mig frågan; varför är det inga forskare som ägnar sig åt att hitta en metod att filtrera bort de farliga mikrovågorna så att vi ändå kan använda den nya teknikens fördelar?
Det tycks finnas en kollektiv dumhet, tekniken som är så bra kan helt enkelt inte ge några negativa konsekvenser. Ericsson exempelvis som för trettio år sedan tog hand om anställda som blev elöverkänsliga, sanerade arbetsplatser och erkände problemen, har sedan länge bytt till attityden att strålningen är ofarlig och blundar för dem som blir drabbade. Mobilindustrin lägger dessutom många miljoner på lobbyarbete för att tysta forskare som fortsätter påtala riskerna.
Även om mobilstrålningens faror kategoriskt förnekas av de flesta tycks den digitala drömmen ändå snart få ett brutalt slut. Vi ska alla bli ständigt uppkopplade till ”molnet”. Ett oändligt antal serverhallar, reservsystem och basstationer ska ge denna access dygnet runt. Vilket har medfört att energiförbrukningen ökar exponentiellt. Redan i dag förorsakar ”molnet” ett större koldioxidavtryck än hela flygindustrin. Datahallarna förbrukar elektricitet på ett helt ohållbart sätt, mindre än 12 procent går till själva datorprocessen, medan hela 40 procent går åt för att kyla bort spillvärme.
Tilltagande energibrist och stigande priser gör det snart omöjligt att hålla alla våra kattfilmer tillgängliga dygnet runt på Youtube eller att ha våra nya bilar ständigt uppkopplade till bilverkstaden eller till lockande molntjänster. Och dessutom – World Wide Web tycks också snart vara historia. Kina, Ryssland, Saudiarabien, EU – många satsar nu på stängda nätverk och ”digital protektionism”. Med EU:s ekosystem för molntjänster, ”Gaia-X”, ska serverhallarna från Amazon och Alibaba stängas ute.
Räkna med trubbel och dyra kostnader när framtidens digitala standard skiftar från land till land.