Nyhetsbrev Compost
Paus tillsammans gör alla klokare
Effektivitet. Vi har blivit sämre på att ta rast. Men pausen är viktig – både för att må bra på jobbet och för att arbeta så effektivt som möjligt, säger Helge Hvid, professor vid Roskildeuniversitetet i Danmark.
Professor Helge Hvid tror att vi har blivit sämre på att pausa i och med att arbetstempot stiger.
– Men också för att arbetet pågår i mer flexibla former, där man i högre grad väljer sitt eget arbetstempo. Man samlas helt enkelt inte tillsammans vid bestämda tidpunkter som man gjorde förr, säger han.
Det finns flera rapporter om pausernas positiva inverkan på arbetet. Enligt den engelska studien Rest Breaks and Accident Risk är olycksrisken fördubblad ungefär två timmar efter den senaste rasten, jämfört med precis efter.
– En paus har flera positiva funktioner. För det första är det möjligt att pausa för att lösa problem tillsammans. Och det som är ännu viktigare är att man lär känna sina kolleger och får en relation till dem.
Enligt en undersökning av livsmedelsjätten Nestlé dricker 82 procent av svenskarna kaffe under arbetstid. Samma undersökning visar att kaffet allt oftare dricks vid skrivbordet, inte tillsammans med kollegerna.
Men att inte pausa i sällskap av andra kostar snarare tid än sparar, anser Helge Hvid.
– Man kan säga att det är produktivt att pausa, eftersom man får gladare och effektivare medarbetare som tar hjälp av varandra. Om pauserna uteblir så blir mötena mellan de anställda färre och den enskilda medarbetaren mer isolerad. Man får inte heller någon kunskap om andras kompetenser.
Bästa tiden på dagen för en paus är på förmiddagen, enligt en ny studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Applied Psychology. Forskarna på Baylor University i Texas har studerat 95 anställda i åldrarna 22 till 67 år. Studien visar att de som tar en paus på förmiddagen får mindre ont i huvudet och ryggen och färre problem med torra och trötta ögon. De trivs dessutom bättre på jobbet.
Vad man gör under pausen är lika viktigt som när den tas, enligt Helge Hvid.
– Det måste finnas möjlighet till informellt snack. En mycket god idé är att ha någon kul tradition eller utmaning så att det alltid finns en anledning att ta paus.