Arbetsmiljöbrott

Tio påpekanden till SSAB räckte inte

Mellan den väggmonterade serviceplattformen, som kan anas i bilden, och ett plåtskåp på traversräcket klämdes mannen till döds den 27 april 2016.En travers är en slags lyftanordning som löper på räls på balkar och manövreras från en hytt högt över golvet eller från marken med radiostyrning. Den aktuella traversen kunde lyfta 32 ton.SSAB i Luleå omvandlar stål till malm. Olyckan inträffade i den så kallade svalhallen. Där organiseras så kallat slabs för avkylning. Nu döms företaget att betala 3 miljoner. Foto: Arbetsmiljöverket
Nadja Lukin.

BESIKTNING. För två år sedan klämdes en man till döds mellan traversen och en vägg på SSAB i Luleå.Arbetsmiljöverket uppmärksammade redan i åtalsanmälan mot bolaget att bristen noterats flera gånger utan att arbetsgivaren agerat.

Publicerad

– Vi åtalsanmälde ärendet med SSAB i Luleå eftersom vi bland annat ansåg att bolaget borde ha agerat direkt när klämrisken uppdagades. Denna brist hade noterats fler gånger utan att arbetsgivaren agerat, säger Nadja Lukin, enhetschef på Arbetsmiljöverket region Nord.

Om ett företag inte åtgärdar en brist som tagits upp i ett besiktningsintyg kan det leda till nyttjandeförbud. Intygen utfärdas av externa besiktningsorgan.

Just i det aktuella fallet i Luleå formulerade besiktningsorganet klämrisken som en brist. Men åren efter ändrades bedömningen från brist till notering.

När en arbetsgivare får en notering är det upp till den att göra en bedömning av huruvida det påtalade är en risk och hur allvarlig den i så fall är.

– Hur man bedömer en notering kan vi på Arbetsmiljöverket inte svara på. Det är inte vår uppgift. Vi kan inte heller ändra ett besiktningsorgans bedömning. Men om vi stöter på noteringar frågar vi arbetsgivaren hur de har bedömt dem, säger Nadja Lukin.

Villkoren som måste vara uppfyllda finns i Arbets­miljöverkets föreskrifter. Besiktningsorganen kontrollerar att villkoren är uppfyllda.

– Annars måste de utfärda ett användande­förbud. Då får anordningen inte användas. I besiktningsintygen står det alltid tydligt vilka villkor som behöver åtgärdas, säger Nadja Lukin.

Om kontrollorganet hittat en brist, skickar det då alltid en kopia på intygen till er?

– Nej, inte på alla intyg, utan bara på dem som innebär ett användandeförbud.

Tio intyg utfärdades till SSAB i Luleå, ändå åtgärdades inte klämrisken. Kan det bero på att besiktningsorganet kallat bristen för en notering?

– Jag kan inte svara på anledningen, men vi anser att det åligger arbetsgivaren att riskbedöma noteringarna.

Vad gör ni när ett företag fått ett nyttjande­för­bud?

– Vi följer upp förbuden vi får från kontrollorganen. Antingen åker vi ut och tittar på om anordningen används eller så hör vi av oss till arbetsgivaren på annat sätt. Då brukar det vara så att företagen antingen har tagit anordningen ur bruk, beställt en ny eller beställt service på den. Vi får ett nytt intyg när anordningen blivit godkänd.

Uppgiften att SSAB i Luleå inte åtgärdade klämrisken trots tio besiktningsintyg från besiktningsorganet använde arbetsmiljöåklagaren Stig Andersson i rättegången när han klassade brottet som grovt arbetsmiljöbrott. Bolaget dömdes av Luleå tingsrätt till att betala 3 miljoner kronor i företagsbot för grovt vållande till annans död.

– Jag har inte träffat på det tidigare, att ett företag får tio besiktningsintyg som tagit upp samma risk och att bristen ändå inte blivit åtgärdad, säger Stig Andersson.

Han konstaterar att kunskapen om klämrisken fanns på SSAB långt innan dödsolyckan inträffade.

– Det spelar ingen roll om det kommer en kunnig person som råkar gå förbi och säger att ” det där får ni se upp med” eller om det kommer ett besiktningsintyg på posten där säkerhetsbristen påpekas. Har du kunskap om att det finns brister någonstans ska du använda den.

Så här går besiktningen till

1 Arbetsgivaren har besiktningsplikt.

2 Kontrollerna utförs av besiktningsorgan som ackrediterats av Swedac.

3 Besiktningsorganen anger brist eller notering. En notering uppmärksammar arbetsgivaren på en risk.

4 Besiktnings­organet kan utfärda ett användandeförbud av till ett exempel en lyftanordning. En kopia skickas till Arbetsmiljöverket, som numer kan döma ut en sanktionsavgift. Arbetsmiljöverket kan också lägga ett förbud.

Källa: Arbetsmiljöverket.